Auteurdavid
RatingMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Pizza Margherita is een klassiek Italiaans gerecht met een dunne, knapperige bodem, belegd met tomatensaus, verse mozzarella en basilicum. Simpel maar heerlijk, deze pizza is perfect voor elke gelegenheid en geliefd bij iedereen!

Het is makkelijker dan je denkt!

Ik geloof er echt in dat pizza zelf maken iets is dat iedereen kan doen! Zeker een pizza margherita. Zelfs het maken van de bodem is vrij eenvoudig, het kost gewoon tijd. Vaak begin ik in de ochtend met het maken van het deeg, zodat deze de hele dag kan rijzen. Advies is dan ook, pak die rijstijd van minimaal 4 uur om te zorgen dat je een lekker complex luchtig deegje krijgt. Je proeft echt het verschil.

Variaties op deze pizza

Niet alleen een pizza margherita is heerlijk om te maken, er zijn tal van combinaties mogelijk, denk aan:

  • Pizza Salami (koop een salami met wat vetjes er in, snijd dun op je pizza, afbakken en klaar)
  • Pizza 4 kazen (gewoon meer verschillende kazen geraspt toevoegen, maak het zo gek als je zelf wilt)
  • Pizza Caprese (Voeg meer verse Mozarella toe, cherry tomaatjes en basilicum)
  • Pizza Shoarma (bak vooraf wat shoarma gaar, voeg toe aan je pizza, afbakken en top af met knoflooksaus)

Zo zie je maar, tal van mogelijkheden. je kunt ook nog varieren met groente of sla op je pizza. Deze bak ik vaak wel even een beetje om het vocht er uit te krijgen. Risico is anders dat de pizza heel vochtig wordt, en je wil werken met zo droog mogelijke producten voor die maximale crunch, denk aan:

  • Champignons
  • Ui
  • Paprika
  • Rucola
  • Ijsbergsla
  • Aubergine (deze wel eerst echt goed bakken)
  • Courgette

Om een echte pizza pro te worden beginnen we vandaag met de basis. Een eenvoudige, maar zeker niet minder heerlijke pizza margherita. Mijn favoriet! Heerlijk in zijn eenvoud. Je kunt deze pizza al voor heel weinig geld maken, maar kies ook eens voor hele goede ingredienten. Je proeft echt het verschil!

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd5 uur 30 minutenKooktijd15 minutenTotale tijd5 uur 45 minuten
Pizzadeeg
Margherita Beleg
Pizzadeeg voorbereiden
1

Het maken van een pizzadeeg bestaat eigenlijk maar uit een paar simpele stappen. Het is vooral de tijd die je moet hebben om het deeg te laten rijzen en rijpen. Eerst wat nuttige achtergrond info om op feesten en partijtjes te vertellen over je eigen gemaakte deeg 😉

Het rijzingsproces

Het rijzen van het deeg is het proces dat begint zodra de gist en de bloem bij elkaar komen. De gist verteert de suikers in de bloem en produceert kooldioxide. Dit zorgt voor de luchtigheid van het deeg.

Het Rijpingsproces

Het rijpingsproces is het begin van de vertering van het deeg. Dit proces is het omzetten van suikers, eiwitten en vetten in kleinere deeltjes zodat dit makkelijker verteerbaar is. De delen zitten als een schakelketting aan elkaar vast, en dit doorbreek je al een beetje tijdens het kneden van het deeg. Het is dus heel belangrijk om het deeg goed te kneden voor je het laat rijpen. het rijzen van het deeg is dus eigenlijk een deel van het rijpingsproces, dit duurt relatief kort, en stopt zodra de suikers in de bloem op zijn. Het rijpen van het deeg is wat de overige uren duurt. Hoe langer dit proces, hoe makkelijker het te verteren is (dit merk je tijdens het eten in de vorm van minder snel een verzadigd gevoel, en minder neiging naar slokken water).

Dan nu het deeg...

Ik heb dit deeg nu een paar keer gemaakt, en ben altijd voor het deeg gegaan dat 4-5 uur nodig heeft om te rijpen. Dit heeft dan ook mijn voorkeur. Let wel op! Kies vooraf voor de rijstijd, bij een rijzing van 4-5 uur is toevoegen van te veel gist niet goed. De bloem gaat dan naar gist smaken en rijst te snel, waardoor het deeg niet de juiste structuur krijgt. De stappen zijn als volgt:

  1. Doe de bloem in een diepe kom;
  2. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gist in;
  3. Maak dit kuiltje dicht en verdeel het zout over de bloem. Zorg dat deze niet direct in contact komt met het gist (vandaar het dichtgemaakte kuiltje), want zout en gist zijn geen beste vrienden!
  4. Voeg nu het water toe en de olijfolie en het mixen kan beginnen.
Het deeg mixen

Ik heb zelf geen deegmixer, maar deze stap kun je ook in de mixer doen met een deeghaak.
Nu alle ingrediënten in de kom zitten kunnen we gaan mixen. Ik heb dit met een grote houten lepel gedaan (het deeg wordt wat klef, en blijft snel aan je handen zitten). Het deeg zal eerst veel te droog lijken, maar voeg niet meteen meer water toe! Je zult zien dat het deeg steeds beter bij elkaar komt, en dat het elastischer wordt naarmate je langer mixt. Dit doe je een aantal minuten tot er een vaste elastische samenhangende massa aan deeg is ontstaan. Is je deeg na het mixen toch te droog, voeg dan een klein beetje water toe en mix weer goed door. Is het deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe en mix het weer goed door.

Pizzadeeg afmaken
2

Nu het echte werk! Bestrooi de werkbank met een beetje bloem en leg hier de net gemixte deegbal op. Druk nu het deeg met de handpalmen in en vouw het deeg dubbel. Herhaal dit proces voor 10 minuten en eindig je deeg als een bal zoals op de foto.

Je deeg is goed zodra je licht in de bal drukt en het deeg een beetje terugveert. Doe het deeg nu in een ingevette kom (met olijfolie) en leg het deeg in de kom. Kwast het deeg nu licht met olie zodat deze niet uitdroogd. Dek nu de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu 15 minuten rusten.

Nadat het deeg heeft kunnen rusten verdelen we deze in 4 gelijke porties en leggen we het deeg in een ingevette bak zodat het rijpingsproces kan gaan beginnen. Kwast het deeg weer even met een beetje olie tegen het uitdrogen. Laat het deeg nu 4-5 uur afgedekt staan op kamertemperatuur. Ik heb zelf de bak met vershoudfolie afgedekt tegen het uitdrogen van het deeg. Met een vochtige theedoek ontstond er een droog laagje op het deeg en dit maakt het uitrollen straks lastiger.

Pizza beleggen
3

Verwarm de oven voor op 250 graden. In ieder geval zo heet mogelijk! Heb je een pizzasteen, verwarm deze dan ook mee. Laat anders gewoon de bakplaat in de oven zodat deze straks lekker heet is.

Nadat we het deeg hebben laten rijpen is het tijd om deze te beleggen! We maken vandaag een Margherita dus het beleg is vrij simpel, maar je kunt in deze stap zo veel beleg toevoegen als je zelf wilt! Populaire extra's zijn bijvoorbeeld:

  • Champignons
  • Vlees (salami, stukjes kip, etc.)
  • overige groente zoals ui, paprika, etc.

Mocht je er een uitgebreide pizza van willen maken kijk dan wel even of je ingrediënten misschien van tevoren even moet koken/ bakken. Champignons, paprika etc. geven bijvoorbeeld rauw heel veel vocht af en kun je dus beter eerst bakken in de pan.

Voor we kunnen beleggen moeten we de pizza uitrollen. Bestrooi je werkbank weer met genoeg bloem, en leg je deeg in de bloem. Druk nu het midden een beetje plat, en laat de randen onaangetast, ongeveer een cm is voldoende, maar dit kun je zelf bepalen. je kunt de pizza ook helemaal plat rollen, maar dan heb je geen dikke pizza rand, en die is nu juist zo lekker geworden met het rijpen.

Het is nu tijd om de pizza in de lucht te gooien als een echte pizzabaas, zodat je pizza wat groter wordt. Ik raad dit echt er af. Het deeg scheurt toch wel redelijk snel als je het midden te veel platgedrukt hebt, dus ik heb het gewoon op de werkbank een beetje groter gemaakt. Doe dit tot je de gewenste grootte hebt. leg nu genoeg bloem op een snijplank en leg hier de pizza op. Zorg dat er echt genoeg bloem onder de pizza ligt ander glijd de pizza straks niet goed van de snijplank af en dan is het feest en kun je weer opnieuw beginnen. Vertrouw je dit niet helemaal, dan kun je er ook voor kiezen om de pizza direct op een bakplaat te maken en deze in de oven te doen. Dit zorgt wel voor een iets minder krokante boden, aangezien deze bakplaat nog koud is zodra de pizza de oven in gaat. Dit is waar de echte pro zich kan onderscheiden, maar een mega verschil is dit niet!

De tomatensaus

Haal de gepelde tomaten uit het blik, en doe deze in een kom, bewaar het overige nat van de tomaten in het blik en knijp de tomaten fijn, dit zorgt voor een saus met structuur. Voeg nu naar smaak extra vocht uit het blik toe tot een saus ontstaat. Zorg dat deze niet te dun wordt, want dan heeft het meer tijd nodig om te verdampen in de oven. Zit er nog geen zout aan het blik toegevoegd, dan kun je nu een beetje zout aan de saus toevoegen. Je kunt naar smaak ook een beetje oregano, knoflook, of wat je ook lekker vindt toevoegen, maar ik hou zelf van een simpele saus en doe dit niet. Je saus is nu klaar 😀

Beleggen

Bedek de pizzabodem met een laagje saus, en strooi hier wat geraspte parmezaan over. Verdeel er vervolgens de in plakken gesneden mozarella over, en top dit af met wat zout, peper, oregano en wat blaadjes basilicum.

Breng als laatste nog wat olie op de pizza aan. Begin in het midden van de pizza en maak in cirkelvormige beweging naar de buitenkant van de pizza. Deze is nu klaar om de oven in te gaan.

Pizza bakken

Haal nu de bakplaat uit de oven, deze is loeiheet, dus pas daar mee op! Als je genoeg bloem tussen de snijplank en de pizza hebt gedaan kun je de pizza nu zo op de bakplaat laten glijden en kun je de pizza gaan afbakken. Doe dit voor 12 minuten tot 15 minuten en je pizza is klaar!

Buon Appetito!

Voedingswaarden

4 opdieningen

Opdien grootte

1


Hoeveelheid per opdiening
Calorieën758
% Dagelijkse waarde *
Totaal vet 25g33%
Verzadigd vet 12g60%
Trans Fat 0g
Cholesterol 35mg12%
Natrium 969mg43%
Totaal koolhydraat 102.9g38%
Voedingsvezels 7g25%
Total Sugars 8g
Eiwit 31.5g

Vitamine A 16mcg2%
Vitamine C 11.1mg13%
Calcium 335mg26%
Ijzer 16.7mg93%
Kalium 400mg9%
Vitamine D 0mcg0%
Vitamine E 6.7mg45%
Vitamine K 4.2mcg4%
Thiamine 25mg2084%
Riboflavine 30.8mg2370%
Niacine 31.3mg196%
Vitamine B6 11.8mg695%
Foliumzuur 20mcg5%
Vitamine B12 62.5mg2605%
Biotine 33.3mcg111%
Pantotheenzuur 40mg800%
Fosfor 50mg4%
Jodium 33.3mcg23%
Magnesium 11.9mg3%
Zink 36.4mg331%
Selenium 27.3mcg50%
Koper 55.6mg6178%
Mangaan 17.4mg757%
Chromium 0mcg0%
Molybdenum 0mcg0%
Chloride 45mg2%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Ingrediënten

Pizzadeeg
Margherita Beleg

Aanwijzingen

Pizzadeeg voorbereiden
1

Het maken van een pizzadeeg bestaat eigenlijk maar uit een paar simpele stappen. Het is vooral de tijd die je moet hebben om het deeg te laten rijzen en rijpen. Eerst wat nuttige achtergrond info om op feesten en partijtjes te vertellen over je eigen gemaakte deeg 😉

Het rijzingsproces

Het rijzen van het deeg is het proces dat begint zodra de gist en de bloem bij elkaar komen. De gist verteert de suikers in de bloem en produceert kooldioxide. Dit zorgt voor de luchtigheid van het deeg.

Het Rijpingsproces

Het rijpingsproces is het begin van de vertering van het deeg. Dit proces is het omzetten van suikers, eiwitten en vetten in kleinere deeltjes zodat dit makkelijker verteerbaar is. De delen zitten als een schakelketting aan elkaar vast, en dit doorbreek je al een beetje tijdens het kneden van het deeg. Het is dus heel belangrijk om het deeg goed te kneden voor je het laat rijpen. het rijzen van het deeg is dus eigenlijk een deel van het rijpingsproces, dit duurt relatief kort, en stopt zodra de suikers in de bloem op zijn. Het rijpen van het deeg is wat de overige uren duurt. Hoe langer dit proces, hoe makkelijker het te verteren is (dit merk je tijdens het eten in de vorm van minder snel een verzadigd gevoel, en minder neiging naar slokken water).

Dan nu het deeg...

Ik heb dit deeg nu een paar keer gemaakt, en ben altijd voor het deeg gegaan dat 4-5 uur nodig heeft om te rijpen. Dit heeft dan ook mijn voorkeur. Let wel op! Kies vooraf voor de rijstijd, bij een rijzing van 4-5 uur is toevoegen van te veel gist niet goed. De bloem gaat dan naar gist smaken en rijst te snel, waardoor het deeg niet de juiste structuur krijgt. De stappen zijn als volgt:

  1. Doe de bloem in een diepe kom;
  2. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gist in;
  3. Maak dit kuiltje dicht en verdeel het zout over de bloem. Zorg dat deze niet direct in contact komt met het gist (vandaar het dichtgemaakte kuiltje), want zout en gist zijn geen beste vrienden!
  4. Voeg nu het water toe en de olijfolie en het mixen kan beginnen.
Het deeg mixen

Ik heb zelf geen deegmixer, maar deze stap kun je ook in de mixer doen met een deeghaak.
Nu alle ingrediënten in de kom zitten kunnen we gaan mixen. Ik heb dit met een grote houten lepel gedaan (het deeg wordt wat klef, en blijft snel aan je handen zitten). Het deeg zal eerst veel te droog lijken, maar voeg niet meteen meer water toe! Je zult zien dat het deeg steeds beter bij elkaar komt, en dat het elastischer wordt naarmate je langer mixt. Dit doe je een aantal minuten tot er een vaste elastische samenhangende massa aan deeg is ontstaan. Is je deeg na het mixen toch te droog, voeg dan een klein beetje water toe en mix weer goed door. Is het deeg te nat, voeg dan een beetje bloem toe en mix het weer goed door.

Pizzadeeg afmaken
2

Nu het echte werk! Bestrooi de werkbank met een beetje bloem en leg hier de net gemixte deegbal op. Druk nu het deeg met de handpalmen in en vouw het deeg dubbel. Herhaal dit proces voor 10 minuten en eindig je deeg als een bal zoals op de foto.

Je deeg is goed zodra je licht in de bal drukt en het deeg een beetje terugveert. Doe het deeg nu in een ingevette kom (met olijfolie) en leg het deeg in de kom. Kwast het deeg nu licht met olie zodat deze niet uitdroogd. Dek nu de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu 15 minuten rusten.

Nadat het deeg heeft kunnen rusten verdelen we deze in 4 gelijke porties en leggen we het deeg in een ingevette bak zodat het rijpingsproces kan gaan beginnen. Kwast het deeg weer even met een beetje olie tegen het uitdrogen. Laat het deeg nu 4-5 uur afgedekt staan op kamertemperatuur. Ik heb zelf de bak met vershoudfolie afgedekt tegen het uitdrogen van het deeg. Met een vochtige theedoek ontstond er een droog laagje op het deeg en dit maakt het uitrollen straks lastiger.

Pizza beleggen
3

Verwarm de oven voor op 250 graden. In ieder geval zo heet mogelijk! Heb je een pizzasteen, verwarm deze dan ook mee. Laat anders gewoon de bakplaat in de oven zodat deze straks lekker heet is.

Nadat we het deeg hebben laten rijpen is het tijd om deze te beleggen! We maken vandaag een Margherita dus het beleg is vrij simpel, maar je kunt in deze stap zo veel beleg toevoegen als je zelf wilt! Populaire extra's zijn bijvoorbeeld:

  • Champignons
  • Vlees (salami, stukjes kip, etc.)
  • overige groente zoals ui, paprika, etc.

Mocht je er een uitgebreide pizza van willen maken kijk dan wel even of je ingrediënten misschien van tevoren even moet koken/ bakken. Champignons, paprika etc. geven bijvoorbeeld rauw heel veel vocht af en kun je dus beter eerst bakken in de pan.

Voor we kunnen beleggen moeten we de pizza uitrollen. Bestrooi je werkbank weer met genoeg bloem, en leg je deeg in de bloem. Druk nu het midden een beetje plat, en laat de randen onaangetast, ongeveer een cm is voldoende, maar dit kun je zelf bepalen. je kunt de pizza ook helemaal plat rollen, maar dan heb je geen dikke pizza rand, en die is nu juist zo lekker geworden met het rijpen.

Het is nu tijd om de pizza in de lucht te gooien als een echte pizzabaas, zodat je pizza wat groter wordt. Ik raad dit echt er af. Het deeg scheurt toch wel redelijk snel als je het midden te veel platgedrukt hebt, dus ik heb het gewoon op de werkbank een beetje groter gemaakt. Doe dit tot je de gewenste grootte hebt. leg nu genoeg bloem op een snijplank en leg hier de pizza op. Zorg dat er echt genoeg bloem onder de pizza ligt ander glijd de pizza straks niet goed van de snijplank af en dan is het feest en kun je weer opnieuw beginnen. Vertrouw je dit niet helemaal, dan kun je er ook voor kiezen om de pizza direct op een bakplaat te maken en deze in de oven te doen. Dit zorgt wel voor een iets minder krokante boden, aangezien deze bakplaat nog koud is zodra de pizza de oven in gaat. Dit is waar de echte pro zich kan onderscheiden, maar een mega verschil is dit niet!

De tomatensaus

Haal de gepelde tomaten uit het blik, en doe deze in een kom, bewaar het overige nat van de tomaten in het blik en knijp de tomaten fijn, dit zorgt voor een saus met structuur. Voeg nu naar smaak extra vocht uit het blik toe tot een saus ontstaat. Zorg dat deze niet te dun wordt, want dan heeft het meer tijd nodig om te verdampen in de oven. Zit er nog geen zout aan het blik toegevoegd, dan kun je nu een beetje zout aan de saus toevoegen. Je kunt naar smaak ook een beetje oregano, knoflook, of wat je ook lekker vindt toevoegen, maar ik hou zelf van een simpele saus en doe dit niet. Je saus is nu klaar 😀

Beleggen

Bedek de pizzabodem met een laagje saus, en strooi hier wat geraspte parmezaan over. Verdeel er vervolgens de in plakken gesneden mozarella over, en top dit af met wat zout, peper, oregano en wat blaadjes basilicum.

Breng als laatste nog wat olie op de pizza aan. Begin in het midden van de pizza en maak in cirkelvormige beweging naar de buitenkant van de pizza. Deze is nu klaar om de oven in te gaan.

Pizza bakken

Haal nu de bakplaat uit de oven, deze is loeiheet, dus pas daar mee op! Als je genoeg bloem tussen de snijplank en de pizza hebt gedaan kun je de pizza nu zo op de bakplaat laten glijden en kun je de pizza gaan afbakken. Doe dit voor 12 minuten tot 15 minuten en je pizza is klaar!

Buon Appetito!

Notes

Pizza Margherita